Het ontstaan van BriBos Verwentasjes

De Stichting BriBos is een initiatief van Brigitte Bosman. In 2003 werd er bij haar, na een hartinfarct, ontdekt dat ze longkanker (klein-cellig) had.
De prognose was helaas slecht.

Voor Brigitte stond de wereld stil terwijl iedereen om haar heen doorleefde.
Een periode waarin ze op zoek ging naar informatie over haar ziekte. Juist in de eerste maanden na de diagnose wil je weten wat je mogelijkheden zijn.
Brigitte zocht vooral op internet. Daar is veel informatie te vinden. Alleen is het moeilijk te bepalen of die informatie klopt met de werkelijkheid en dus betrouwbaar is.
Op een gegeven moment zag ze door de bomen het bos niet meer en de folders in de wachtkamer bij de longarts raakte ze niet aan.
“Als je in een wachtkamer folders pakt dan kijkt iedereen je aan, dat voelt heel ongemakkelijk”, aldus Brigitte.

Brigitte is zich gaan inzetten als vrijwilligster in het MCH Westeinde ziekenhuis in Den Haag, voor Longkanker Nederland en diverse andere organisaties. Zij heeft ook geholpen bij het opzetten van een website die duidelijke en juiste informatie over kanker geeft. Namelijk het steeds bekendere Kanker.nl.
Heden (2015),  ruim 12 jaar na haar diagnose, is het voor Brigitte duidelijk wat ze gemist heeft in die eerste periode van haar ziekte.
Een luisterend oor, goede informatie en contact met lotgenoten die hun ervaringen wilden delen. Omdat zij dit nog steeds niet op één plek kon vinden, is Brigitte zelf die plek gaan creëren (in het MCH Westeinde ziekenhuis, Den Haag).
Zij ging een paar tasjes met specifieke informatie over kanker uitdelen op de oncologie-afdeling en deed daarbij een aardigheidje/verwenmomentje. Dit werd zo goed ontvangen door zowel patiënten als artsen en verpleegkundigen dat al gauw een paar tasjes niet voldoende waren.

foto 1

Zij vroeg via Facebook of mensen monstertjes hadden voor in de tasjes maar al gauw doneerden ook bedrijven artikelen voor in de tasjes en werden er ook blauwe en roze tasjes gedoneerd.
Het initiatief is uitgemond in de oprichting van, formeel, de Stichting BriBos Verwentasjes – kortweg Stichting BriBos – maar vooral ook in de huiselijke en gastvrije inloop-/verwenkamer in het MCH Westeinde Ziekenhuis in Den Haag als centrum voor uiteenlopende activiteiten.

10154960_852116074865320_3952726177924829026_n

Inmiddels zijn we met de kamer en onze vrijwilligers verhuis naar het HMC Anthoniushove omdat daar de oncologische zorg is ondergebracht.