Inleiding
In 2014 is Stichting BriBos Verwentasjes, kortweg Stichting BriBos, opgericht door Brigitte Bosman.
Het is een goede doelen organisatie. De stichting wil mensen, getroffen door kanker en hun naasten, ondersteunen bij het omgaan met deze ziekte. Daarbij staan informatievoorziening, lotgenotencontact en specifiek op kankerpatiënten gerichte belangenbehartiging voorop.
Stichting BriBos beschikt over beperkte financiële middelen – en ook over beperkte menskracht. We krijgen de spullen voor de tasjes gedoneerd door bedrijven en particulieren. Het aantal vrijwilligers, dat zich actief voor de doelstellingen van Stichting BriBos inzet is circa 20.
In de komende jaren zal Stichting BriBos zich richten op het vergroten van het draagvlak – mensen èn middelen – voor haar activiteiten. In 2014 is de ANBI status verkregen. We hopen voor meer subsidiemogelijkheden in aanmerking te komen.
Samenwerking
Wij werken met verschillende patiëntenverenigingen samen binnen de NFK en het KWF.
Deze verenigingen voorzien ons van de juiste informatie voor specifieke soorten kanker.
Zij voorzien ons van de verschillende folders, die dan vervolgens via de tasjes bij de patiënten terecht komen.
In verschillende ziekenhuizen zoals het HMC Westeinde in Den Haag en HMC Antoniushove in Leidschendam werken wij nauw samen met artsen en oncologieverpleegkundigen. Ook komen er steeds meer patienten vanuit andere ziekenhuizen naar onze inloop en verwenkamer.
Onze vrijwilligers, ten behoeve van het lotgenoten contact, worden daarvoor opgeleid via speciale cursussen.
Financieel beleid
Voortdurend wordt gezocht naar mogelijkheden om – met behoud van kwaliteit – de beperkte middelen zo effectief mogelijk in te zetten. Dat zal de komende jaren ook zo blijven.
De geldelijke donaties die aan de stichting worden gedaan door particulieren of bedrijven worden gebruikt voor aankopen van producten voor in de tasjes en activiteiten/verwenmomenten voor de inloop-/verwenkamer. Donaties in natura worden eveneens gebruikt voor workshops in de inloop-/verwenkamer of voor het vullen van de verwentasjes.
Vrijwilligersbeleid
Een van de bestuursleden van Stichting BriBos is sinds 2014 speciaal verantwoordelijk voor de ontwikkeling van vrijwilligersbeleid. Daartoe wordt niet alleen contact onderhouden met de bestaande kleine groep van vrijwilligers, maar wordt ook uitgezien naar mogelijkheden om het aantal actieve vrijwilligers te vergroten. Het vergroten van de zichtbaarheid en naamsbekendheid van Stichting BriBos is daarbij een belangrijk middel.
De ervaring laat zien dat mensen vaker bereid zijn zich gedurende een beperkte periode voor overzienbare taken in te zetten. Daarom is het noodzakelijk zoveel mogelijk activiteiten in projectvorm te organiseren.
Er zal vooral gestreefd worden naar het werven van betrokken en of deskundige vrijwillige inzet voor taken op het gebied van lotgenotencontact en informatievoorziening
Lotgenotencontact
In de periode 2024 – 2026 zal Stichting BriBos zich inzetten op het ontwikkelen van regionaal lotgenotencontact. In 2024 – 2026 zal worden gestreefd naar het opzetten van en ervaring opdoen in één regio, die vervolgens model kan staan voor de ontwikkelingen in andere regio’s. Veel zal afhangen van het vinden van een geschikte vrijwilliger die dit project kan opzetten en trekken. Uiteraard met steun en betrokkenheid vanuit het bestuur.
Contacten ontstaan bijvoorbeeld via de website, doorverwijzing door artsen en door mensen die Stichting BriBos al kennen en via de sociale media. Van deze ervaring zal gebruik gemaakt worden bij het opzetten van het regionale lotgenotencontact.
Informatievoorziening en mediabeleid
De informatievoorziening van Stichting BriBos is in de eerste plaats gericht op het informeren van kankerpatiënten en hun naasten over de ziekte kanker en de mogelijke behandeling en preventie van kanker. Belangrijke ontwikkelingen aan de kankerpatiënten kenbaar te maken via persoonlijk contact en de website.
De Stichting BriBos wil de komende jaren meer zichtbaar worden en zo meer potentiële donateurs en vrijwilligers bereiken. Informatie over het werk van de stichting is dus ook een belangrijk thema. Via de website, Facebook en folders worden belangstellenden geïnformeerd over het werk van Stichting BriBos.
Website en Sociale media:
In 2025 zal de website van Stichting BriBos worden verbeterd en wordt er beleid ontwikkeld op het meer actief gebruik maken van sociale media zoals Facebook, Twitter etc. Stichting BriBos zal met grote aandacht de ontwikkelingen rond Kanker.nl volgen en daar waar dit mogelijk en zinvol wordt geacht voor de eigen doelen en doelgroep daar actief op aansluiten. Onze voorzitter is sinds dag een van het onstaan van kanker.nl nauw betrokken bij de ontwikkelingen van dit platform en is daarook op meerdere forums moderator in de ondersteuning van patienten
Belangenbehartiging
Stichting BriBos zet zich in voor de algemene belangenbehartiging van kankerpatiënten. Deze belangenbehartiging is en zal ook in de toekomst sterk verbonden blijven met het directe contact met lotgenoten. De wisselwerking tussen bestuur en lotgenoten is van groot belang. Het netwerk van lotgenoten zorgt ervoor dat het bestuur steeds op de hoogte is van actuele ervaringen en beleving van kankerpatiënten. Zo kan het bestuur steeds weer de aandacht van de ‘buitenwereld’ vestigen op wat er nodig is om de zorg voor en behandeling van kankerpatiënten te blijven verbeteren.
In het kader van belangenbehartiging zal ook actiever beleid worden gevoerd om contact te onderhouden met de beroepsgroep van oncologie-artsen en oncologieverpleegkundigen.